Suchá vína
Kdo z Vás miluje také do sucha? Suchá vína mají obvykle nízkou cukernatost, což znamená, že v průběhu fermentace byla většina cukru přeměněna na alkohol. Pro suchá vína platí - maximálně 4 g zbytkového cukru na 1 l. A to by bylo, aby nebylo někde něco extra, zároveň pro suchá vína platí, že mohou mít max 9 g zbytkáče na 1 l, pokud je rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin 2 g či méně. Cukernatost určuje množství cukru v bobulích v okamžiku, kdy se hrozny sbírají. Takže, suchá vína se vyrábějí z hroznů, které mají při sklizni menší cukernatost, sbírají se dříve. Jedná se o jeden z ukazatelů, podle nichž se dá hodnotit kvalitu vína. Kvalitní hrozny pro suchá vína naleznete u jakostních vín s přívlastkem kabinetní a pozdní sběr. Za mě ta nejlíp vyvážená vína.