TRIO® (VZ,SG,RR) 2023
pozdní sběr, polosuché
Víno s vůní liči a bílého rybízu s kořenitou pikantní chutí.
Foto je ilustrační.
Víno s vůní liči a bílého rybízu s kořenitou pikantní chutí.
Odrůda – Ryzlink rýnský
jde o tradiční odrůdu pěstovanou od roku 1435, která je velmi ceněná a určená k výrobě velmi kvalitních bílých vín. Nejspíš pochází z území kolem údolí řeky Rýna - odtud také název. A co má Ryzlink rýnský společného s podobně znějícím názvem odrůdy Ryzlink vlašský? Kromě slova "Ryzlink" vůbec nic. Pouhým nahodilým zkřížením odrůdy Heunisch a semenáčku Tramínu se dnes Ryzlink rýnský řadí k nejkvalitnější odrůdě.
Odrůda – Sauvignon
odrůda opletená tajemstvím. Pravděpodobně pocházející z francouzské oblastí na Loiře nebo z regionu Bordeaux. Sauignon vznikl nejspíš samovolným křížením odrůd Chenin blanc a Tramín. Německé synonymum je Muskat-Sylvaner a někdy v Rakousku užívané Feigentraube – Fíkový hrozen, které se kdysi se užívalo i u nás. Sám král Jindřich IV. Navarrský se stal velkým vyznavačem právě této odrůdy možná právě proto, že v jeho kojeneckém věku mu dědeček potíral rty vínem z této odrůdy.
Odrůda – Veltlínské zelené
stařičká a klasická odrůda, s velkou pravděpodobností pocházející z regionu Dolní Rakousko a okolí Manhartsbergu. Rodiči odrůd jsou nejspíš Tramín a St. Georgen patrně doputováné do lokality bez přičinění člověka. Rakouský název Grüner Veltliner se užívá až od 18. století, do té doby nazývané Mouhartsrebe. I na Moravě bylo dříve známo jako Bělošpičák nebo Muškatel. Tradiční oblastí pěstování odrůdy je Rakousko.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Bílá vína | 
|---|---|
| Ročník: | 2023 | 
| Jakostní stupeň: | pozdní sběr | 
| Obsah cukru: | polosuché | 
| Alkohol: | 13,5 % | 
| Objem: | 0,75 l | 
| Zbytkový cukr: | 12,9 g/l | 
| Obsah kyselin: | 6,1g/l | 
| Číslo šarže: | 2326 | 
| Doporučená teplota při podávání: | 10-12 °C | 
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
-3.gif)
