Veganská vína - vína pro vegany

Veganská vína  aneb Vegan Friendly

 

Vegani, co máte rádi víno, čtěte dál.

Milovníci vína, zatížení histaminovou intolerancí, čtěte dál jakby smet.

 

 

Zásadně nikdy:-) a když ano, tak velmi NErada začínám záporem, tentokrát to ale považuji za nutnost a vlastně pozitivum.

NE všechna vínařství jsou schopna a ochotna vyrábět vína pro vegany. 

A právě Vinařství a zároveň Šlechtitelská stanice Ampelos se právem může chlubit výrobou a nabídkou vín veganských. Všechna vína z nabídky Ampelos jsou lahodná, réva pěstěná v harmonii s přírodou, a především i ten milovaný a tolik věky opěvovaný mok, je v Ampelosu vyráběn nejšetrněji, jak to lze. To je i výborná zpráva pro milovníky vína, kteří trpí onemocněním HIT, neboli histaminovou intolerancí. Čím šetrněji k přírodě je zacházeno s révou už při samotném počátku, tím větší je pravděpodobnost a téměř jistota ve výsledku na vína se snížený obsah histaminu.

Jsme moc rádi, ž vám můžeme nabídnout i veganská vína.

Ne všechna vína z nabídky Doušku vína a Ampelosu jsou označená jako veganská. Dodokonce neoplývají certifikátem, za to však máme potvrzeno přímo vinařem Ampelosu, že tyto vybraná vína s jistotou můžeme uvádět jako vína veganská, právě proto, že jsou vyráběna v naprostém souladu s veganským přesvědčením.

U nás tato vína najdete s označením "Vegan friendly" nebo jednoduše v lupě stačí zadat jen "vegan" a vyjede vám celá nabídka vín s označením "Vegan friendly".

Člověk by si pomyslel, že každé víno by mělo být vhodné ke konzumaci vegetariány nebo dokonce vegany, je přeci vyráběno z rostliny-Révy vinné.  Ano a konec konců víno se vyrábí z hroznů Vitis vinifera a to by nemělo zaskočit všechny ty, co se vyhýbají nejen masu, ale také všem živočišným produktům, jako jsou i mléčné výrobky nebo med.

A než jsem se vnořila do tajů krás výroby vína, vůbec by mě nenapadlo, že ve skutečnosti v hotovém produktu, kterým je, jak se už věky traduje, právě ozdravné víno, můžeme ve stopovém množství najít i živočišné ingredience. Vděčíme za to použití čiřidel pro lepší vzhled i chuť vína, a to čiřidel jako je např. mléčný protein zvaný kasein, rybí lepidlo, želatina nebo kuřecí bílkoviny. Přestože tyto látky nezůstávají v hotovém výrobku, slouží pouze jako prostředek a po splnění svého úkolu vyčeření, jsou jejich zbytky společně s dalšími kaly před lahvováním odstraňovány. Ovšem jejich pouhé použití se neslučuje s přísnými pravidly vegetariánství a veganství. Zmíněné čiření vína je poměrně složitý proces, kdy se většinou kombinuje více postupů dohromady.

 

Metoda čiření bez použití živočišných látek neexistuje?

A co když tu je:-)

Řešení pro vegetariány i vegany bezpochyby existuje!

Co takhle například bentonit?Jedná se vlastně o jílovitou horninu vznikající zvětráváním čedičů, která má unikátní vlastnosti jako je velká bobtnavost a adsorpční schopnosti, která se právě využívá k čiření vína. Více bdělí vinaři umí nahradit živočišnou želatinu želatinou z agaru, který se získává z mořských řas. Otázkou pro vinaře zůstává, zda je vhodné investovat do další metody – technologie cross flow – kdy se filtrace provádí pomocí speciální membrány.

 

 Když zkusíme zpřehlednit a když zůstaneme u paradoxně pozitivního NE, můžeme to vzít vylučovací metodou.

 

 Co není "Veganské víno"?


Přestože každé víno na první pohled působí vegansky, jasně, je přeci vyráběno z hroznu, nečekaně najdeme běžně v hotové lahvi vína stopové množství živočišných produktů, a to i přesto, že je víno označeno BIO VÍNO. Při výrobě vín se často používají živočišné produkty, které vegani ze stravy cíleně vynechávají.

 

Proč vegani správně nemohou pít běžně vyráběné víno? 

Jednoduše řečeno, protože při se běžně používají živočišné látky.

 

Pro ty, kdo chce podrobně-

Víno se vyrábí především z hroznů, to všichni víme. V pozdějších procesech se ale do vína ještě před lahvováním, přidávají různé živočišné látky, které mohou být použity například k čiření. Protože při fermentaci vzniká sediment, k docílení průzračného vína s hezkou barvou ve své konečné fázi, je potřeba čiřit. K čiření se při výrobě vín používají například chitin měkkýšů nebo rybí klih, želatina, kuřecí protein. I když po přefiltrování již tyto látky ve víně nejsou obsaženy, neovlivňují jeho chuť ani vůni, samotná myšlenka jejich použití není veganská.

 

Veganské víno opravdu nechutná jinak?

Výborná zpráva. Způsob výroby vína pro vegany neovlivňují jeho barvu, vzhled, chuť ani vůni.

 

 

 

A nejlepší nakonec-pozitivní shrnutí

 


Jak se vyrábí veganská vína?

 U vín pro vegany a vegetariány vinaři nahrazují živočišné látky minerálními náhražkami. Jsou to například oxid křemičitý, bentonit, diatomit (křemelina), kaolin a různé jíly. Jsou v souladu s filozofií uznávanou vegany a vegetariány a mají stejný účinek.

 

Jaké víno je veganské?

Označení veganské víno se odvíjí od způsobu zpracování-výroby, je to víno, u kterého nebyly použity žádné živočišné produkty. To ovšem neznamená, že víno musí být za každou cenu nutně certifikované jako veganské. Podle informací, pro označení "veganské" stačí označení samotným výrobcem, vinařem.

 

Jak poznat veganské víno?

Označení veganské víno obvykle najdete na etiketě, nebo v e-shopech v popisu produktu-

pokud najdete

symbol V typický pro vegany nebo symbol VEGAN FRIENDLY, máte vyhráno.

 

 

Co znamená pojem víno bez histaminu?

Histamin je přírodní látka, běžně se vyskytující v mase, rybách, sýrech, ale i ve vínech. Pro naše tělo je, podobně jako ten správný typ cholesterolu, v malém množství potřebný, ale při větších koncentracích může senzitivnějším způsobovat nevolnost nebo až alergické reakce.

Vzniku přílišného množství histaminů se dá předcházet pečlivou prací ve vinicích. Díky šetrnosti a přírodním postupům a vynecháním průmyslových hnojiv bohatých na dusík se od základu může zamezit zvýšené přítomnosti histaminů ve víně. Ke snížení histaminu přispívají i další důležité kroky, a to při samotném sběru a vinifikaci a zacílení na 100% kvalitu hroznů, což by mělo být samozřejmostí u všech vinařů.

Při šetrných postupech už od základu, mohou vzniknout bezhistaminová vína, naturální vína, vína v bio kvalitě a ekologická vína, ty obecně zažívají v posledních letech obrovský nárůst popularity.

A jak se dopravdy pozná, která to jsou?

Je po nich dobře.

 

U nás tato vína najdete s označením "Vegan friendly" nebo jednoduše v lupě stačí zadat jen "vegan" a vyjede vám celá nabídka vín s označením "Vegan friendly".

 

Rychlé tipy pro nákup veganských vín:

  1. Hledejte označení na štítcích nebo v popisech produktů – písmenko "V", "Vegan friendly".
  2. U vín nefiltrovaných není potřeba zcela vždy používat čiřící látky, je tam větší šance trefit se do vín pro vegany.
  3. Dobré si uvědomit, že organická, biodynamická vína nejsou vždy vhodná pro vegany a vegetariány.


A pokud ještě tápete, zeptejte se, rádi Vám pomůžeme s výběrem.

 

https://www.dousekvina.cz/ 

marketa@dousekvina.cz